• MNE
 • ENG
22.Januar.2018
Govornici

You are here

Home / Arhiva / 2017 / Govornici
 • Nj.E. g. Filip Vujanović

  Predsjednik, Crna Gora

   

  Nj.E. g. Filip Vujanović je rođen 01.09.1954. godine u Beogradu. Završio je Pravni fakultet u Beogradu 1978. godine. Ima položen pravosudni ispit. Od marta 1978. do novembra 1980. godine je radio kao pripravnik i stručni saradnik u Opštinskom javnom tužilaštvu u Beogradu. Radio je kao sekretar Suda od novembra 1980. godine do januara 1981. u Okružnom sudu u Titogradu. Od januara 1982. do marta 1993. godine je radio kao advokat. Bio je ministar pravde u Vladi RCG od marta 1993. do maja 1995. godine. Od 05. februara 1998. godine do 05. novembra 2002. godine bio je predsjednik Vlade Republike Crne Gore. Poslije parlamentarnih izbora u oktobru 2002. godine, postao je predsjednik Skupštine Repubilke Crne Gore. Za predsjednika Republike Crne Gore izabran 11. maja 2003. godine. Na prvim predsjedničkim izborima u nezavisnoj Crnoj Gori, 06. aprila 2008. godine, izabran je za predsjednika Crne Gore.

 • G. Hoyt Brian Yee

  Zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja, SAD

   

  G. Hoyt Brian Yee trenutno obavlja dužnost Zamjenika pomoćnika američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja u Američkom Stejt Departmentu. Prije toga bio je imenovan za zamjenika ambasadora SAD-a u Hrvatskoj. Prije Hrvatske, u kojoj je boravio od 2010. godine, g. Yee bio direktor službe Stejt Departmenta za rekonstrukciju u Kabulu u Avganistanu. Od 2006. do 2009. godine je obavljao funkciju generalnog konzula SAD-a u Solunu u Grčkoj, a od 2002. do 2005. godine je bio u misiji SAD-a u Crnoj Gori. Bio je direktor za evropske poslove u Savjetu za nacionalnu bezbjednost od 1999. do 2001. godine, a od 1996. do 1999. godine je radio u sjedištu NATO-a kao zamjenik načelnika Generalštaba glavnog sekretara NATO-a Havijera Solane. Studirao je na Univerzitetu Berekley u Kaliforniji, a na Univerzitetu Georgetown u Vašingtonu je predavao međunarodne odnose u Školi za spoljne poslove.

 • Amb. Alper Coşkun

  Generalni direktor za međunarodne bezbjednosne poslove, Ministarstvo vanjskih poslova, Turska

   

  Amb. Alper Coşkun je u septembru 2016. godine imenovan za generalnog direktora za međunarodne bezbjednosne poslove u Ministarstvu vanjskih poslova Turske. Prije toga je bio ambassador Turske u Bakuu, Azerbejdžan. Od 2010. Do 2012. Godine, on je bio zamjenik generalnog direktora, zadužen za bezbjednosne i obavještajne poslove u Ministarstvu vanjskih poslova. Ranije je bio zamjenik stalnog predstavnika delegacije Turske u NATO, kao i prvi savjetnik delegacije Turske u NATO. Dvije godine je bio šef odsjeka za NATO i Evroatlantske vojne i bezbjednosne poslove u Ministarstvu vanjskih poslova. Amb. Coşkun je takođe bio savjetnik Turske misije u Ujedinjenim nacijama. Bio je i savjetnik i viši turski nacionalni predstavnik u NATO koledžu za odbranu u Rimu. Radio je kao zamjenik specijalnog savjetnika ministra vanjskih poslova i kao zamjenik šefa podsekretara u ovom ministarstvu. Amb. Coşkun je bio drugi sekretar u Ambasadi Turske u Moskvi, kao i prvi i drugi sekretar u Ambasadi turske u Atini. Svoju karijeru je započeo kao treći sekretar u Odsjeku za pomorske poslove u Ministarstvu vanjskih poslova i kao šef osoblja u Odsjeku za politiku i planiranje u Vojnoj službi. Amb. Coşkun je magistrirao u oblasti vlade i politike na Univerzitetu St. John u Njujorku.

 • Nj.E. g. Duško Marković

  Premijer, Vlada Crne Gore

   

  Rođen je 6. jula 1958, u Mojkovcu, Crna Gora, po nacionalnosti Crnogorac. Osnovnu i srednju školu završio je u Mojkovcu, a diplomirao na Pravnom fakultetu u Kragujevcu, Republika Srbija. U periodu od 1983. do 1986. godine bio je zaposlen u Pravnoj službi Rudnika “Brskovo” u Mojkovcu. Od 1986. do 1989. godine obavljao je poslove sekretara Skupštine Opštine Mojkovac. U mandatu od 1989. do 1991. godine bio je predsjednik Skupštine Opštine Mojkovac. Godine 1991. izabran je generalnog sekretara Vlade Republike Crne Gore, i na toj dužnosti nalazio se do 1998. godine. U tom periodu obavljao je i značajne partijske funkcije u Demokratskoj partiji socijalista. Bio je član Glavnog odbora, i član Izvršnog odbora Glavnog odbora DPS-a. U jednom periodu bio je vršilac dužnosti direktora Demokratske partije socijalista. Paralelno sa funkcijom generalnog sekretara Vlade, bio je poslanik Demokratske partije socijalista u Skupštini Crne Gore tokom 1997/1998. Godine 1998. postavljen je na dužnost pomoćnika ministra unutrašnjih poslova za Službu državne bezbjednosti, koju funkciju je obavljao do 2005. godine. Nakon što je 2005. godine, zbog potrebe reformisanja i unaprjeđenja obavještajno-bezbjednosnog sektora, formirana Agencija za nacionalnu bezbjednost kao sui generis organ državne uprave, imenovan je za njenog prvog direktora. Na ovu dužnost biran je još jednom, a 2010. godine Skupština Crne Gore izabrala ga je za ministra bez portfelja u Vladi Crne Gore. U novokonstituisanoj Vladi, krajem 2010. godine, izabran je za potpredsjednika za politički sistem, unutrašnju i vanjsku politiku, i ministra pravde. Na redovnom Kongresu Demokratske partije socijalista 2011. godine, izabran je za člana Predsjedništva stranke. Nakon parlamentarnih izbora 2012. godine, ponovo je biran za potpredsjednika Vlade za politički sistem, unutrašnju i vanjsku politiku i ministra pravde, a tokom 2013. godine bio je potpredsjednik Vlade za istu oblast, i ministar pravde i ljudskih prava. Tokom 2014. i 2015. godine vršio je i dužnost rukovodioca Ministarstva kulture. Nakon izbora novih ministara u Vladi, u martu 2015. godine, nastavio je obavljati funkciju njenog potpredsjednika za politički sistem, unutrašnju i vanjsku politiku. Za zamjenika predsjednika Demokratske partije socijalista izabran je 2015. godine. Tokom 2016. godine, pored potpredsjedničke, obavljao je i dužnost rukovodioca Ministarstva unutrašnjih poslova.Član je Vijeća za nacionalnu bezbjednost i rukovodilac Biroa za koordinaciju obavještajno-bezbjednosnog sektora. Za predsjednika Vlade izabran je 28. novembra 2016. godine. Oženjen je, otac troje djece.

 • Nj.E. g. Igor Crnadak

  Ministar vanjskih poslova, Bosna i Hercegovina

   

  Nj.E. g. Igor Crnadak je diplomirao 2004. godine na Ekonomskom fakultetu u Banjaluci a trenutno pohađa postdiplomske studije na smjeru Svjetska tržišta i Evropska unija na Ekonomskom fakultetu u Banjaluci. Ima bogatu političku karijeru, a od 2011. godine je generalni sekretar Partije demokratskog progresa. Devedesetih godina bavio se novinarstvom, a od 1996. do 1998. radio je kao dopisnik „Glasa Amerike“ iz Banjaluke. Od 2000. do 2004. bio je šef Kluba odbornika Partije demokratskog progresa u Skupštini Grada Banja luka. 2006. godine je bio član Komisije za evropske integracije Narodne skupštine Republike Srpske. Bio je predsjedavajući NATO Koordinacionog tima za BiH. Od 2007. do 2009. godine bio je zamjenik ministra odbrane BiH, zadužen za međunarodnu saradnju Ministarstva odbrane BiH. U istom periodu obavljao je funkciju predsjednika Koordinacionog tima BiH za NATO integracije. Imenovan je za ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine 31. marta 2015. godine.

 • Gđa Laura Cooper

  Vršilac dužnosti zamjenika pomoćnika američkog državnog sekretara za Rusiju, Ukrajinu i Evroaziju, Kancelarija podsekretara za odbrambenu politiku, SAD

   

  Laura Cooper je profesionalni član Više izvršne službe. Odgovorna je za politiku vezanu za Rusiju, Ukrajinu, Evroaziju i Zapadni Balkan, kao i za kontrolu konvencionalnog oružja. Gđa Cooper je ranije bila direktorka Kancelarije pomoćnika sekretara za odbranu za nacionalnu odbranu i globalnu bezbjednost i bila je odgovorna za politike o obezbjeđivanju misija, kontinuitetu u odbrani tokom operacija, zaštiti kritične infrastrukture, borbi protiv terorizma u zemlji, globalnoj politici za borbu protiv terorizma, kao i za Savjet guvernera. Ranije je u Kancelariji podsekretara odbrane za politiku obavljala sledeće funkcije: direktor Kancelarije za strategiju, gdje je pomogla u sprovođenju revizije odbrane koja se vrši na svake četiri godine; vršilac dužnosti direktora za Južnu Aziju (Afganistan, Pakistan, Indija, Bangladeš, Nepal i Šri Lanka); i vođa tima za Afganistan, Kancelarija za operacije stabilnosti. Prije nego što je počela da radi u Ministarstvu odbrane 2001. godine, gđa Cooper je bila službenik za planiranje politika u State Department u Kancelariji koordinatora za borbu protiv terorizma. Takođe je obavljala funkciju mlađeg saradnika u Carnegie fondaciji za međunarodni mir. Gđa Cooper je magistrirala obavještajne službe na Univerzitetu Georgetown, kao i strategije nacionalnih resursa na Industrijskom koledžu oružanih snaga na Univerzitetu nacionalne odbrane, a diplomirala je politične nauke i međunarodne studije na Univerzitetu Northwestern.

 • Gđa Tinatin Khidasheli

  Bivša ministarka odbrane, Gruzija

   

  Tinatin Khidasheli je osnivač i predsjednik gruzijskog think tank-a Građanska inicijativa za evroatlantski izbor. Ova organizacija se bori protiv ruske propagande, radi u cilju stvaranja strateške vizije za put Gruzije ka EU i NATO, a kao prioritet postavlja anti-okupacione politike. Ranije, gđa Khidasheli je bila ministarka odbrane Gruzije, sprovodila je značajne vojne reforme i temeljno je promijenila odnose između građana i vojske. Kao poslanica, gđa Khidasheli je predsjedavala Odborom za evropske integracije, kao i Parlamentarnom istražnom komisijom. Bila je gradska savjetnica u glavnom gradu Gruzije, Tbilisiju, zadužena za nadzor nad gradskom upravom. Prije toga, kao jedan od rukovodilaca Civilnog društva, trudila se da iskorijeni državnu korupciju u Gruziji, dok se borila za ljudska prava, demokratske reforme i poštovanje Ustava i vladavine prava u Gruziji. Bila je uključena u brojne nezavisne projekte za anti-korupciju, podržavala je novinare i NVO u prikupljanju podataka, njihovom objavljivanju i izvještavanju. Gđa Khidasheli je osnivač Udruženja mladih pravnika Gruzije, gruzijske vodeće grupe za ljudska prava, gdje je bila predsjednica i predsjedavajuća odbora. Odigrala je važnu ulogu kao posmatrač parlamentarnih izbora, otkrivala izvorne prevare, kreirala programe za rješavanje sporova, zalagala se za kreiranje državnih službi za pružanje pravne pomoći siromašnima i ljudima bez prava glasa, za jačanje manjina i rukovođenje prvim programom za prava žena u državi.

 • G. Brent Sadler

  Bivši reporter, CNN, UK

   

  Brent Sadler je međunarodno priznati novinar koji je proveo veliki dio svoje zavidne karijere izvještavajući sa Bliskog Istoka, a bio je i dopisnik CNN dvije decenije. Sadler je osvojio mnoge prestižne međunarodne novinske nagrade, uključujući i američki Emmy i britansku nagradu BAFTA (Britanska akademija filmske i televizijske umjetnosti), za svoje hrabro i proniciljvo izvještavanje za CNN, kako sa Bliskog Istoka, tako i sa drugih globalnih žarišta. Na taj način je postao jedan od najistaknutijih ratnih dopisnika, izvještavajući iz Iraka, Irana, Libana, Libije, Gaze, Afganistana, Čečenije, Somalije, Čada, Liberije i bivše Jugoslavije. Za CNN je počeo da radi 1991. godine, nakon što je proveo 10 godina kao reporter za britansku televizijsku mrežu ITN i izvještavao je iz Bagdada tokom rata u Zalivu 1990. godine. Sadler se pridružio ITN 1981. godine i postao je najpoznatiji ratni reporter ove televizijske mreže, pokrivao je nemire u Čadu, Libiji, Ugandi, Iraku, Libanu, Izraelu, Iračkom Kurdistanu i na Folklandskim ostrvima. Godine 1989., izvještavao je o raspadu komunizma u Istočnoj Evropi, bio je u Pragu prilikom pada komunističkog režima tokom „Plišane revolucije“, a stigao je u Bukurešt, Rumuniju na samom vrhuncu Božićne revolucije.

 • Dr Ariel Cohen

  Direktor Centra za energetiku, prirodne resurse i geopolitiku (CENRG) na Institutu za analizu globalne bezbjednosti (IAGS), viši saradnik, Atlantski savjet, SAD

   

  Dr Ariel Cohen je čuveni međunarodni stručnjak u oblasti energetske politike, sa posebnim fokusom na Rusiju/Evroaziju, Istočnu i Centralnu Evropu, kao i Bliski istok. On je direktor Centra za energetiku, prirodne resurse i geopolitiku (CENRG) na Institutu za analizu globalne bezbjednosti (IAGS). CENRG se bavi vezama između energetike, geopolitike i bezbjednosti, kao i prirodnih bogatstava i razvoja. Dr Ariel Cohen je takođe viši saradnik (nerezident) u Atlantskom savjetu u okviru Globalnog energetskog centra i Centra za Evroaziju Dinu Patriciu. Dr Cohen je i direktor DOO Analiza međunarodnog tržišta (Vašington), konsalting firme za oblast energetike, prirodnih bogatstava, političkog rizika i javnih poslova. On ima bogato iskustvo u oblasti konsaltinga za američku i strane vlade, kompanije sa liste Fortune 500 i velike međunarodne pravne firme. Do juna 2014. godine dr Cohen je bio viši saradnik-istraživač pri Heritage Fondaciji u Vašingtonu. On često svjedoči pred Kongresnim komitetima SAD-a i podnosi izvještaj o Bijeloj kući, Pentagonu i obavještajnoj zajednici. Dr Cohen je objavio preko 900 članaka, 6 knjiga i monografija kao i 30 književnih članaka. Piše kako za međunarodne, tako i za američke medijske kuće, i redovan je gost u emisijama na CNN, NBC, CBS, FOX, CSPAN, BBC, Al Jazeera i drugim medijskim kućama. On je urednik u časopisu National Interest, bloger za Glas Amerike i u timu je „Stručnjaka“ Wall Street Journal-a. Dr Cohen je član savjetodavnog odbora Časopisa sovjetske i postsovjetske politike i društva.

 • Prof. dr Igor Lukšić

  Bivši premijer i ministar vanjskih poslova i direktor za Jugoistočnu Evropu, PwC, Crna Gora

   

  Kandidat za generalnog sekretara UN 2016. godine, premijer od 2010. do 2012. godine, zamjenik premijera i ministra vanjskih poslova i evropskih integracija od 2012. do 2016. godine, ministar finansija od 2004. do 2010. godine, poslanik u Skupštini Crne Gore od 2001. do 2003. godine, poslanik Skupštine Srbije i Crne Gore od 2003. do 2006. godine. Trenutno je direktor kompanije PricewaterhouseCoopers (PwC) za Jugoistočnu Evropu. Prof. dr Igor Lukšić je doktorirao na temu ekonomija tranzicije i vanredni je profesor na UDG. Kako je proveo veliki dio svoje karijere u javnom sektoru i obavljao nekolike državne funkcije, prof. dr Lukšić je bio posvećen političkim i ekonomskim slobodama i dao je doprinos mnogim ekonomskim i političkim reformama. On se zalagao za transparentnost, a naročito za dijalog i proaktivan pristup i unutrašnjim i spoljnim odnosima. Dok je bio premijer Crne Gore, otvoreni su pregovori o pristupanju sa Evropskom unijom, a Crna Gora je postala članica Svjetske trgovinske organizacije. Dok je obavljao funkciju ministra finansija, u Crnoj Gori su se sprovodile značajne poreske reforme i reforme upravljanja javnim finansijama, Crna Gora je dobila svoj prvi kreditni rejting, prodala prve evroobveznice i ostvarila veliki napredak kada je u pitanju poboljšanje rangiranja poslovanja. Kao ministar spoljnih poslova, prof. dr Lukšić je bio među ključnim članovima kabineta koji su radili na ispunjavanju uslova za pristupanje NATO, a odigrao je ključnu ulogu u pokretanju inicijative Zapadni Balkan 6. On je oženjen i ima troje djece.

 • Prof. dr Milica Pejanović-Đurišić

  Bivša ministarka odbrane, Crna Gora

   

  Gđa Milica Pejanović-Đurišić je bila ministarka odbrane u Vladi Crne Gore od marta 2012. godine do novembra 2016. godine. Prije toga, ona je bila prvi ambasador nezavisne Crne Gore u Francuskoj, Kneževini Monako i UNESCO. Od 2004. do 2006. godine, gđa Pejanović-Đurišić je bila ambasador državne zajednice Srbija i Crna Gora u Belgiji i Luksemburgu. U periodu od 1992. do 2001. godine, ona je bila poslanik u Skupštini Crne Gore, a na prvim demokratskim izborima u Crnoj Gori izabrana je za člana Predsjedništva (1990-1992). Gđa pejanović-Đurišić je doktorirala telekomunikacije i neprestano je usavršavala svoju akademsku karijeru, kao redovni profesor telekomunikacija i bežičnih komunikacija na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta Crne Gore, i kao direktor njegovog Centra za istraživanje. Prof. dr Pejanović-Đurišić je postigla značajne rezultate u naučnom istraživanju, a ti rezultati su objavljeni u tri knjige i 250 naučnih radova. Ona takođe ima poslovnog iskustva kao predsjednica Upravnog odbora Telekoma, Crna Gora (1999-2002), kao i predsjednica Upravnog odbora prvog Internet provajdera u Crnoj Gori (2001-2002). Radila je kao konsultant za telekomunikacije, bila je ITU ekspert za Evropsku komisiju, a bila je i član brojnih globalnih stručnih asocijacija i inicijativa u oblasti informacionih i komunikacionih tehnologija.

 • Nj.E. g. Borut Pahor

  Predjsednik, Slovenija

   

  Predsjednik Republike Slovenije, Borut Pahor je diplomirao političke nauke, sa fokusom na međunarodne odnose. Tokom svoje duge političke karijere predsjednik Borut Pahor je izabran za člana Evropskog Parlamenta, bio je predsjednik Narodne skupštine i premijer Republike Slovenije. U decembru 2012. uz 67.37% glasova izabran je za četvrtog predsjednika Republike Slovenije. On je, tokom svoje karijere, ostao posvećen i čvrsto je vjerovao u sve više povezanu Uniju, ujedinjenu, slobodnu i u miru. Budućnost vidi u još više integrisanoj Evropi, konkurentnoj na globalnom tržištu i spremnijoj da odgovori na globalne izazove. Kako bi se ovaj cilj postigao, on vjeruje da Evropa mora da definiše svoju dugoročnu viziju, što se može učiniti samo kroz širu debatu – putem nove Konvencije. Predsjednik Pahor dugoročnom vizijom smatra takozvane „Ujedinjene evropske države“, jedinstvenu političku Uniju, zasnovanu na saglasnosti svih njenih državljana. Na putu ka daljoj integraciji, Evropa ne smije da prati „melting pot“ model SAD-a, već mora da stvori svoj jedinstven federalni koncept, zasnovan na ravnoteži između jedinstva i raznovrsnosti. Predsjednik Pahor je zabrinut da će u Evropskoj uniji, usljed nedostatka dugoročne vizije, početi postepeno da slabe zajedničke politike, a građani će početi da gube povjerenje u ujedinjenu Evropu, što bi moglo da naškodi miru, stabilnosti i prosperitetu starog kontinenta. Ovo se moglo primijetiti već u skorašnjim migrantskim krizama, jer je Evropska unija pokazala nemogućnost da se brzo i efikasno suoči sa krizama. Migrantska kriza je, prema riječima predsjednika Pahora, jasan pokazatelj toga da institucionalni okvir EU mora da se unaprijedi. Stoga, on poziva na javnu debatu o budućnosti Evrope.

 • Amb. Miodrag Vlahović

  Bivši ministar vanjskih poslova, Crna Gora

   

  Rodjen u Djakovici, Kosovo, 1961. Diplomirani pravnik, Pravni fakultet Podgorica, Univerzitet Crne Gore. Poslijediplomske studije u Lejdenu, Holandija, 1991. Osnivač i konceptualista STUDEKS-a ("Studentski kulturni eksperiment"), u Podgorici, tadašnjem Titogradu, 1985.; Medjunarodni sekretar i član Predsjedništva Saveza socijalističke omladine Jugoslavije (SSOJ), Beograd, 1986-1988.; Jedan od osnivača Gradjanskog odbora za mir (crnogorski mirovni pokret), 1991-1992. Organizator prvog Mitinga za mir u Crnoj Gori, 17. juli 1991.; Medjunarodni sekretar Liberalnog saveza Crne Gore (LSCG), 1992-1993.; Poslanik u Parlamentu Crne Gore, 1992-1994.; Kolumnista u nedjeljniku "Monitor", 1991-1992. i 1999-2000.; Jedan od osnivača Centra za demokratiju i ljudska prava (CEDEM), 1998.; Direktor Centra sa regionalne studije (CeRS), 1999-2004.; Predsjednik, Pokret za nezavisnu Crnu Goru, maj-novembar 1999.; Ministar inostranih poslova Crne Gore, jul 2004. - novembar 2006.; Ambasador Crne Gore u Vašingtonu, akreditovan i za Otavu i Rejkjavik, decembar 2006. - juli 2010.; Predsjednik Crnogorske demokratske unije (Cdu), juni 2014. - novembar 2016; Kolumnista u "Pobjedi", od 2014. Ambasador u Ministarstvu vanjskih poslova Crne Gore.

 • Dr Valbona Zeneli

  Direktorka, Black Sea Eurasia Program, Evropski Centar za bezbjednosne studije George C. Marshall, Njemačka

   

  Dr Valbona Zeneli je direktorka Black Sea Eurasia programa u Evropskom centru za bezbjednosne studije George C. Marshall, sa sjedištem u Garmisch-Partenkirchen u Njemačkoj. Dr Zeneli je doktorirala međunarodnu političku ekonomiju na Univerzitetu u Bariju, u Italiji, završila je postdiplomske studije međunarodnog marketinga na Georgetown Univerzitetu u Vašingtonu i ima diplomu osnovnih studija poslovne administracije na Univerzitetu Bolonja u Italiji. Objavila je brojne radove i književne članke na teme evropske i transatlantske bezbjednosti, ekonomske bezbjednosti, međunarodnog razvoja i antikorupcije. Govori engleski, albanski, italijanski i njemački.

 • Dr David Shahnazaryan

  Viši analitičar, Centar za regionalne studije (RSC), Jermenija

   

  Dr David Shahnazaryan, vanredni i opunomoćeni ambasador, je viši analitičar koji pruža strateške smjernice, inovativnu analizu i posebnu podršku Centru za regionalne studije (RSC), nezavisnom „think tank-u“ iz Jerevana u Jermeniji. Kao istaknuti stručnjak u ovom regionu, često ga citiraju razni mediji u Jermeniji, širom bivšeg Sovjetskog Saveza, uključujući i region Južnog Kavkaza, kao i međunarodni mediji. Takođe, on je redovan komentator vodećih publikacija u Evropi, Turskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu, Ukrajini i Gruziji. Dr Shahnazaryan podržava projekte fokusirane na bezbjednosti u okviru šireg crnomorskog regiona i Bliskog Istoka, a aktivno doprinosi i razvoju i produbljivanju odnosa Jermenije sa Evropskom unijom, SAD-om i NATO savezom. David Shahnazaryan je osnivač i predsjednik Concord centra za pravne i političke studije. On je dva puta bio član Parlamenta Republike Jermenije (1991-1995 i 1995-1999). Takođe, Shahnazaryan je obavljao nekoliko funkcija višeg nivoa u vladi Jermenije, kao Ambasador predsjednika Jermenije na specijalnim misijama, kao specijalni predstavnik predsjednika Jermenije od 1992. do 1995. godine i kao Ministar nacionalne bezbjednosti Republike Jermenije od 1994. do 1995. godine.

 • G. Robert Pszczel

  Službenik za program, Sektor za javnu diplomatiju, NATO

   

  Diplomirao je u Školi ekonomije u Londonu, a ima i diplomu iz međunarodnih odnosa sa Varšavskog Univerziteta. Nakon kratke karijere u medijima počeo je da radi u Ministarstvu vanjskih poslova Poljske 1990. godine. Radio je u Briselu, a bio je i politički savjetnik u delegaciji Poljske u NATO. Bio je član poljskog tima za pregovore o pristupanju (1997-99). Kasnije je radio kao viši službenik za medije u Press and Media, IS, predstavništvu NATO. Između 2010. i 2015. je bio direktor NATO Kancelarije za informisanje (NIO) u Moskvi (a trenutno je na poziciji predsjednika NIO).

 • G. Timothy Judah

  Dopisnik, The Economist, UK

   

  G. Timothy Judah je dopisnik nedeljnika The Economist za područje Balkana, a ponekad i drugih oblasti. Tokom svog boravka u Ukrajini (2014-2015) dok je pisao za New York Review of Books, napisao je knjigu pod naslovom Za vrijeme rata: Priče iz Ukrajine. Napisao je tri knjige o Balkanu, i to: Srbi: Istorija, mit i razaranje Jugoslavije i Kosova, Rat i osveta. Treća knjiga, Kosovo: Nešto što svi treba da znaju, je objavljena krajem 2008. godine. Od 1990. do 1991. je živio u Bukureštu i pisao o posledicama komunizma u Rumuniji i Bugarskoj za The Times i The Economist. Nakon toga se preselio u Beograd kako bi za ova dva magazina pisao o ratu u Jugoslaviji. Vratio se u London 1995. ali je i dalje često putovao po ovom regionu. Godine 2009. je bio stariji gostujući saradnik na Odsjeku za jugoistočna evropska istraživanja na Evropskom institutu pri Londonskoj školi ekonomije, gdje je osmislio koncept „Yugosphere“. Trenutno je predsjednik Odbora Balkanske istraživačke mreže (BIRN) i član odbora Kosovske inicijative za stabilnost.

 • Nj.E. g. Predrag Bošković

  Ministar odbrane, Crna Gora

   

  Nj.E. g. Predrag Bošković je rođen 12. marta 1972. godine u Pljevljima, u Crnoj Gori. Osnovnu i srednju školu je završio u Podgorici. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta Crne Gore, 1996. godine. Godine 1999. je magistrirao na temu Ekonometrija i Politika, na Ekonomskom fakultetu u Beogradu. Objavio je mnoge naučne radove i publikacije i učestvovao u realizaciji značajnih razvojnih projekata u Crnoj Gori. Govori engleski jezik. Svoju karijeru je započeo kao asistent na Ekonomskom fakultetu 1996. godine. Tokom karijere je obavljao važne funkcije. Bio je poslanik u Skupštini Crne Gore, zamjenik ministra spoljnih poslova Srbije i Crne Gore, ministar ekonomije, ministar rada i socijalnog staranja, ministar prosvjete u Vladi Crne Gore, kao i predsjednik odbora direktora u Rudniku uglja, u Pljevljima. Učestvovao je u Programu međunarodnih gostovanja (IVP) u Americi 2003. godine. Od 2006. godine je na čelu Ženskog rukometnog kluba. Od 2011. do 2016. godine bio je predsjednik Odbora Rukometnog Saveza Crne Gore. Tokom ovog perioda, klub i reprezentacija kojom je on rukovodio je postigla najbolje rezultate u istoriji rukometa Crne Gore, uključujući i osvajanje srebrne medalje na Olimpijadi. Njegova posvećenost i uspjeh u ovom sportu su međunarodno priznati. U novembru 2016. godine je izabran za potpredsjednika Evropske rukometne federacije. Oženjen je.

 • Prof. dr Fabrizio W. Luciolli

  Predsjednik, Svjetska organizacija atlantske povelje i Italijanski atlantski komitet, Italija

   

  Prof. dr Fabrizio W. Luciolli je profesor na smjerovima međunarodnih bezbjednosnih organizacija, vojne politike i politike državne bezbjednosti u centru High Defense Studies pri Ministarstvu odbrane Italije (2000-2015). Redovni je profesor u raznim državnim, međunarodnim, vojnim i akademskim institutcijama. Koordinator je obuke za vojne oficire i diplomate u Zapadnom Balkanu i Srednjem Istoku. Takođe je direktor projekata koji se tiču saradnje NATO i EU u Centralnoj i Jugoistočnoj Evropi i u zemljama Mediterana. Profesor Luciolli je i savjetnik za spoljne poslove i pitanja bezbjednosti u raznim vladama, kao i poslanik Parlamenta i savjetnik privatnih grupa za pitanja koja se tiču međunarodnih odnosa i odnosa između institucija. Autor je nekoliko naučnih radova i članaka koji su objavljeni u nacionalnim i inostranim magazinima.

 • Dr Michael Carpenter

  Direktor, Penn Biden Centar za diplomatiju i globalni angažman, SAD

   

  Dr Michael Carpenter je direktor Centra za diplomatiju i globalni angažman na Univerzitetu Pensilvanija. On je bivši zamjenik pomoćnika sekretara za odbranu, a bio je zadužen za Rusiju, Ukrajinu, Evroaziju, Balkan, kao i za kontrolu konvencionalnog oružja. Prije Ministarstva odbrane, dr Carpenter je radio u Bijeloj kući kao savjetnik potpredsjednika Joe Biden za spoljnu politiku i kao direktor za Rusiju u Savjetu za nacionalnu bezbjednost. Ranije je bio u obaveštajnoj službi pri State Department-u, gdje je radio na brojnim pozicijama, pa je obavljao funkciju zamjenika direktora Kancelarije ruskih poslova, pisao govore za državnog podsekretara za politička pitanja i bio savjetnik za Južni Kavkaz. Dr Carpenter je takođe radio u ambasadama SAD u Poljskoj, Sloveniji i na Barbadosu. Magistrirao je i doktorirao političke nauke na Univerzitetu Kalifornija u Berkliju, a diplomirao međunarodne odnose na Univerzitetu Stanford.

 • Nj.E. prof. dr Srđan Darmanović

  Ministar vanjskih poslova, Crna Gora

   

  Rođen 1961. godine. Univerzitetski profesor, osnivač i dekan Fakulteta političkih nauka, autor dvije knjige i velikog broja naučnih članaka, koautor nekoliko značajnih stručnih knjiga. Član je Venecijanske komisije pri Savjetu Evrope, i međunarodne istraživačke grupe Instituta u Aspenu. Gostujući predavač na više inostranih univerziteta. Bio je član Saveznog parlamenta Jugoslavije i dugogodišnji ambasador Crne Gore u Sjedinjenim Američkim Državama.

 • Dr Greg Simons

  Vanredni profesor, Centar za ruske i evroazijske studije Upsala, Švedska

   

  Dr Greg Simons je doktorirao na Univerzitetu Kenterberi 2004. godine. Vanredni profesor, dr Greg Simons je trenutno istraživač u Centru za ruske i evroazijske studije na Univezitetu u Upsali, analitičar u Centru za studije asimetričnih prijetnji na švedskom Univerzitetu odbrane u Stokholmu, kao i predavač na Odsjeku za komunikacione nauke na Univerzitetu Turiba, Riga, Letonija. Njegova istraživačka interesovanja su: hibridni ratovi i informacione operacije, dinamika političkih promjena i odnosa, novinarstvo i masovni mediji, javna diplomatija, politički marketing, komunikacija u upravljanju kriznim situacijama, mediji i oružani sukobi, kao i Ruska pravoslavna crkva. On takođe dublje istražuje odnos i povezanost između informacija, politike i oružanih sukoba, odnosno Globalni rat protiv terorizma i Arapsko proljeće.

 • Dr Sandro Knezović

  Viši naučni saradnik, Institut za razvoj i međunarodne odnose, Hrvatska

   

  Dr Sandro Knezović je viši naučni saradnik u Odsjeku za međunarodne ekonomske i političke odnose na Institutu za razvoj i međunarodne odnose u Zagrebu, u Hrvatskoj. Akademsko zvanje doktora političkih nauka stekao je 2008. godine na Fakultetu političkih nauka, na Univerzitetu u Zagrebu. U svom istraživanju, dr Knezović je usredsređen na međunarodne odnose, naročito na teme vezane za međunarodnu i evropsku sigurnost (ZVBP/ZBOP), proširenje EU i NATO, kao i njihov uticaj na region Jugoistočne Evrope. On je bio je prvi hrvatski gostujući istraživač na renomiranom Institutu EU za bezbjednosne studije u Parizu i gostujući predavač na nekoliko univerziteta u Japanu. Svoje znanje i istraživačke kapacitete je dodatno usavršavao putem raznih stipendija i boravaka u SAD, Norveškoj, Turskoj i drugim zemljama. Član je brojnih međunarodnih timova stručnjaka i istraživačkih mreža, pa je kao istraživač učestvovao u mnogim međunarodnim naučno-istraživačkim projektima (uključujući i EU Framework programe). Dr. Knezović je objavio veliki broj naučnih i stručnih radova na teme iz oblasti u kojoj je stručan kao i na mnoge druge teme.

 • G. Dragan Šormaz

  Šef delegacije, Narodna skupština Srbije u Parlamentarnoj skupštini NATO, Srbija

   

  G. Dragan Šormaz je narodni poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srbije i šef delegacije Narodne skupštine Republike Srbije u Parlamentarnoj skupštini NATO. G. Šormaz je član mnogih odbora, uključujući Odbor za spoljne poslove, Odbor za evropske integracije i Odbor za kontrolu službi bezbjednosti. Takođe, on je zamjenik člana Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo. G. Šormaz je predsjednik Poslaničke grupe prijateljstva Narodne skupštine Srbije sa Sjedinjenim Američkim državama, kao i član Poslaničke grupe prijateljstva sa Njemačkom.

 • Dr Miloš Šolaja

  Direktor, Centar za međunarodne odnose, Banja Luka, Bosna i Hercegovina

   

  Dr Miloš Šolaja je rođen u Banjaluci. Studirao je u Beogradu i Zagrebu, a magistarske i doktorske studije iz međunarodnih odnosa je završio u Zagrebu, u Hrvatskoj. Od 1979. do 2001. godine je radio kao novinar (Glas, Banja Luka, Oslobođenje, Tanjug, Reuters). Dr Šolaja je osnovao i bio direktor Međunarodnog pres centra Banja Luka od 1997. do 2009. godine. Godine 2001., on je osnovao Centar za međunarodne odnose. Teme kojima se bavio obuhvataju regionalnu saradnju i bezbjednost u Jugoistočnoj Evropi, NATO, Partnerstvo za mir i Evroatlantske odnose, države Jugoistočne Evrope, uključujući Bosni i Hercegovinu, Evroatlantske integracije, demokratiju i javno mnjenje Jugoistočne Evrope, bezbjednosne standarde itd. Autor je sledećih knjiga/studija: „Amerika u vrtlogu Balkana“, 2013. godine, „Balkan u transatlantskoj pukotini“ 2006. godine, „Političko oblikovanje birača putem medija informisanja“ 1997. godine, „Mladi i bezbjednost: između prijetnje i učešća“ 2015. godine. Autor je preko 65 stručnih radova objavljenih u međunarodnim i domaćim naučnim časopisima i kolekcijama radova na temu međunarodnih odnosa i bezbjednosti i kolektivne odbrane. Dr Šolaja je profesor međunarodnih odnosa, bezbjednosti i vanjske politike na Fakultetu političkih nauka Univerziteta Banja Luka. Učestvovao je na mnogim konferencijama (preko 100) širom svijeta, a uglavnom je najavljivao konferenciju ili panele.

 • Ppuk. Darren Evans

  Glavni izvršni direktor, Grupa Julius za savjetovanje i upravljanje, SAD

   

  Darren Evans je glavni izvršni direktor Julius Grupe za savjetovanje i upravljanje. On je oficir Specijalnih snaga u penziji, sa preko 20 godina raznovrsnog iskustva, od rukovođenja Snagama za specijalne operacije u borbama i uticanja na spoljnu politiku SAD zbog obavljanja funkcije vojnog atašea, do poslovanja u zemljama u razvoju i post-konfliktnim zemljama. Julius Grupa za savjetovanje i upravljanje je dizajn kompanija za upravljanje nišama, koja pomaže klijentima da kreiraju menadžment odluke pomoću kojih će ostvariti svoje strateške vizije i prioritete. Julius služi kao platforma za umrežavanje sposobnosti širom političkih, ekonomskih, kulturnih i bezbjednosnih oblasti u kompleksnom okruženju.

 • Gđa Valerie Hopkins

  Novinarka, Balkanska istraživačka mreža (BIRN)

   

  Gđa Valerie Hopkins je novinarka koja izvještava za Balkansku istraživačku mrežu na Kosovu. Ona takođe radi i kao freelancer širom Balkana za Foreign Policy, Politico i Al Jazeera. Prije toga, radila je kao urednik sajta za projekat Izvještavanja o organizovanom kriminalu i korupciji u Sarajevu, Bosni i Hercegovini, kao i za predstavništvo novinske agencije Reuters u Beogradu, u Srbiji. Prije nego što je započela svoju karijeru kao novinarka, Hopkins je radila za OEBS misije u Bosni i Hercegovini. Magistrirala je u Školi novinarstva u Kolumbiji, a diplomirala međunarodne odnose na koledžu William and Mary u Virdžiniji.

 • Nj.E. gđa Marina Pendeš

  Ministarka odbrane, Bosna i Hercegovina

   

  Nj.E. gđa. Marina Pendeš je duže od decenije na rukovodećim pozicijama institucija odbrane BiH. Dužnost ministarke odbrane Bosne i Hercegovine obavlja od 2015. godine i članica je Savjeta Ministara BiH. Prije ministarske dužnosti, u dva mandata bila je Zamjenica ministra odbrane BiH za politiku i planove, odnosno za upravljanje resursima. Ranije je obavljala dužnost ministarke za uređenje, obnovu i povratak Županije Središnja Bosna. Prvih godina karijere, kao diplomirani inženjer Vojno tehničkog fakulteta u Zagrebu, radila je kao samostalni konstruktor u namjenskoj industriji u Travniku. Ona je dugogodišnja članica Hrvatske Demokratske zajednice - HDZ BiH. Jedna je od istaknutih aktivistkinja NATO-PfP Inicijative „Žene lideri u odbrani i bezbjednosti“ kao i u implementaciji Rezolucije UN 1325 „Žene, mir i bezbjednost“, kao i projekata EPP Women pri Evropskoj narodnoj partiji. Čvrsta je zagovornica i jedan od lidera procesa Evro-Atlantskih integracija BiH. Pohađala je niz visokih rukovodećih seminara u zemlji i inostranstvu. Govori njemački i engleski jezik. Za svoj društveni angažman, odlikovana je grbom rodnog grada Viteza. Dobitnica je odlikovanja Mađarske za nacionalnu odbranu prvog reda.

 • Dr Nadezhda Arbatova

  Šef odsjeka, Centar za evropske studije, IMEMO, Rusija

   

  Dr Nadia Arbatova (Alexandrova-Arbatova) je doktorirala političke nauke, a trenutno je šef odsjeka za evropske studije na Institutu za svjetsku ekonomiju i međunarodne odnose (IMEMO), na Ruskoj akademiji nauka. Ona je takođe direktor Foruma za diskusije “Evropski dijalog”, potpredsjednik ruskog odbora u gradu Pugwash, član Savjeta,za vanjsku i bezbjednosnu politiku, kao i autor brojnih publikacija, uključujući četiri individualne monografije i brošure na teme: odnos EU-Rusija, evropska bezbjednost i ruska vanjska politika. Njeni profesionalni interesi su: međunarodni odnosi, evropske integracije, ruska vanjska politika, sprečavanje sukoba.

 • G. Paul Schwartz

  Istraživački analitičar, CNA i viši stručni saradnik, program „Rusija i Evroazija“, Centar za strateške i međunarodne studije (CSIS), SAD

   

  G. Paul Schwartz je istraživački analitičar u Grupi za međunarodne odnose u Centru za mornaričke analize (CNA). Kao član programa za Rusiju u Centru za mornaričke analize, on je stručnjak za rusku vojsku, njenu odbrmbenu i bezbjednosnu politiku. U svojim istraživanja, naročito je fokusiran na vojne sposobnosti Rusije, njene skorašnje vojne akcije u Gruziji, Ukrajini i Siriji, kao i na cjelokupnu geostratešku perspektivu. G. Schwartz je ekspert za ruske bezbjednosne odnose na evropskoj i azijsko-pacifičkoj sceni. U tom smislu, on je analizirao trenutne odnose Rusije sa Evropom, Kinom i drugim velikim silama. Nedavno je napisao veliki broj članaka i izvještaja na veliki broj tema, kao što su: bezbjednosni odnosi između Rusije i Kine, kriza u Ukrajini, kršenje Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa od strane Rusije, programi modernizacije vojske u Rusiji, ruska nauka i tehnologija i mogućnosti odabranih ruskih sistema naoružanja. On takođe često govori o ruskoj vojnoj, odbrambenoj i bezbjednosnoj politici, a mediji mu često traže informacije o ovim temama. G. Schwartz je takođe trenutno viši stručni saradnik (nerezident) na programu Rusije i Evroazije u Centru za strateške i međunarodne studije.

 • Dr Filip Ejdus

  Marie Curie istraživač, Škola za sociologiju, politiku i međunarodne studije (SPAIS), UK

   

  Filip Ejdus je Marie Curie istraživač u Školi za sociologiju, politiku i međunarodne studije (SPAIS) Univerziteta u Bristolu u Ujedinjenom Kraljevstvu, kao i docent na Fakultetu političkih nauka u Beogradu u Srbiji. Kao član odbora Beogradskog centra za bezbjednosnu politiku, akademski koordinator Beogradskog bezbjednosnog foruma i ko-predsjedavajući studijskom grupom za stabilnost u JIE (RSSE) PfP Konzorcijuma vojnih akademija i instituta za studije bezbjednosti, on je blisko povezan sa zajednicom za bezbjednosnu politiku.

 • Nj.E. gđa Andreja Katič

  Ministarka odbrane, Slovenija

   

  Nj.E. gđa Andreja Katič je rođena 22. decembra 1969. godine u gradu Slovenj Gradec u Sloveniji. Godine 1996., diplomirala je na Pravnom fakultetu na Univerzitetu u Mariboru sa radom na temu imisija i odnosa između in rem i in personam pravne zaštite i postala diplomirani pravnik. Nakon studija, zaposlila se u Opštini Velenje, gdje je radila u svojstvu direktora opštinske uprave. Bila je član Upravnog odbora Univerziteta u Mariboru, Savjeta zdravstvenog centra Velenje, kao i predsjednica Udruženja sekretara opština u Sloveniji. Gđa Katič je takođe predsjedavala skupštinom Komunalnog preduzeća Velenje i elektrodistribucije Elektro Maribor. Na parlamentarnim izborima 2014. godine, ona je izabrana za člana Narodne skupštine Republike Slovenije i bila je potpredsjednik sve dok nije izabrana za ministarku odbrane. Narodna skupština Republike Slovenije je 13. maja 2015. godine izabrala gđu Katič za novu ministarku odbrane Republike Slovenije. Odlično vlada engleskim i hrvatskim jezikom i poznaje osnove njemačkog. Gđa Katič živi sa svojom porodicom u Velenju.

   

 • G. Janusz Bugajski

  Viši stručni saradnik, Centar za analizu evropskih politika (CEPA), SAD

   

  G. Janusz Bugajski je viši stručni saradnik Centra za analizu evropskih politika (CEPA) u Vašingtonu, kao i voditelj televizijskog programa “New Bugajski Hour” koji se emituje na Balkanu. On je autor 20 knjiga o Evropi, Rusiji i trans-atlantskim odnosima, kao i kolumnista za nekoliko medija. Njegove novije knjige su: Evroazijsko razjedinjenje: Slabe tačke Rusije” sa Margaritom Assenovom (2016); Konfliktne tone: Poređenje Sjevernog Kavkaza i Zapadnog Balkana (2014); Povratak Balkana: Izazovi Evropskih integracija i povlačenja Amerike (2013) i Gruzijske lekcije: Konflikt interesa Rusije i Zapada u široj Evropi (2010).

 • G. James Appathurai

  Zamjenik pomoćnika generalnog sekretara NATO za političke odnose i bezbjednosnu politiku, NATO

   

  G. James Appathurai je imenovan za zamjenika pomoćnika generalnog sekretara u decembru 2010. godine. U skladu sa tom funkcijom, on je odgovoran za političke odnose NATO sa državama širom svijeta, za međunarodne organizacije, proširenje i za kontrolu naoružanja. On daje savjete vezane za politička pitanja koja utiču na bezbjednost Alijanse. Takođe, on je zadužen za uspostavljanje i unapređivanje odnosa NATO sa svim državama partnerima i organizacijema, putem političkih sporazuma, programa partnerske saradnje i drugih bilateralnih i multilateralnih sporazuma. Kao specijalni predstavnik generalnog sekretara, on je zadužen za širenje politike Alijanse na dva strateški važna regiona, odnosno Kavkaz i Centralnu Aziju. G. Appathurai je u periodu od 2004. do 2010. godine bio portparol NATO. Prije toga, on je bio zamjenik šefa i viši službenik za planiranje u sektoru za planiranje politika i pisanje govora u NATO Odjeljenju za političke poslove u periodu od 1998. do 2004. godine. Od 1994. do 1998. godine radio je u Ministarstvu odbrane Kanade.

 • NJ.E. GĐA KOLINDA GRABAR-KITAROVIĆ

  Predsjednica, Hrvatska

   

  Nj.E. gđa Kolinda Grabar Kitarović je prva predsjednica Republike Hrvatske, izabrana na izborima u januaru 2015. godine. Gđa Grabar-Kitarović je bila postavljena na poziciju pomoćnika generalnog sekretara NATO-a za javnu diplomatiju 4. jula 2011. godine. S obzirom da je bila ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Hrvatske, a takođe i ambasador Hrvatske u Sjedinjenim Američkim Državama (2008 – 2011), dobar je poznavalac evroatlantske diplomatije i bezbjednosnih pitanja. Gđa Grabar-Kitarović je kandidat za doktorat na Fakultetu političkih nauka na Univerzitetu u Zagrebu, gdje je i magistrirala međunarodne odnose. Ona je takođe bila Fulbrajtov stipendista na Univerzitetu Džordž Vašington, Lukšić stipendista na Kenedi školi za javnu upravu na Harvardu, kao i gostujući predavač na Paul H. Nitze školi naprednih međunarodnih studija Džons Hopkins Univerziteta u Vašingtonu. Prva je žena koja je imenovana za pomoćnika generalnog sekretara NATO-a.

 • DR SAVO KENTERA

  Predsjednik, Atlantski savez Crne Gore

   

  Dr Savo Kentera je predsjednik Atlantskog saveza Crne Gore, strane političke think tank grupe sa sjedištem u Podgorici u Crnoj Gori. Izabran je za potpredsjednika Asocijacije atlantskog sporazuma na Generalnoj skupštini održanoj 2008. godine u Berlinu. Osnivač je Atlantskog saveza Crne Gore. Bio je generalni sekretar te organizacije do 2008. kada je i postao predsjednik Atlantskog saveza. Prije dolaska u Atlantski savez bio je direktor Centra za međunarodne odnose Crne Gore. Dr Kentera rukovodi godišnjim intenzivnim obrazovnim programom za oblast međunarodne bezbjednosti za regionalne stručnjake vanjske politike. Dr Kentera je osnovao časopis Bezbjednost, vodeću publikaciju koja se bavi procjenom glavnih bezbjednosnih izazova za Crnu Goru i njene susjede. Redovan je savjetnik Vlade, medija i javnosti vezano za različite aspekte izgradnje crnogorske države nakon sticanja nezavisnosti, kao i za proces reformi bezbjednosnog sistema. Dr Kentera je predavao i objavljivao radove o raznim pitanjima koja se tiču preoblikovanja sistema odbrane i bezbjednosnih integracija za jugoistočnu Evropu. Doktorirao je bezbjednosne studije na Univerzitetu u Beogradu. Učestvovao je u programima SAD-a na Institutu za nacionalnu bezbjednost i na John F. Kennedy vladinom fakultetu pri Harvard univerzitetu. Fokus njegovog interesovanja su međunarodni odnosi i bezbjednosne studije.

.