• MNE
 • ENG
26.April.2018
Govornici

You are here

Home / Arhiva / 2017 / Govornici
 • G. Tonino Picula potvrdio učešće na osmom 2BS Forumu!

  G. Tonino Picula, poslanik Evropskog parlamenta, rođen je 31. avgusta 1961. u Malom Lošinju. Veliki dio svog života proveo je u Šibeniku i Zagrebu, gdje je 1986. diplomirao sociologiju na Filozofskom fakultetu, Sveučilišta u Zagrebu. Živi u Briselu sa svojom suprugom Marijanom i kćerkom Petrom. On je predsjednik Izaslanstva Evropskog parlamenta za odnose s BiH, član je Odbora za vanjske poslove Evropskog parlamenta (AFET) i Pododbora Evropskog parlamenta za sigurnost i odbranu (SEDE) kao i potpredsjednik Međuskupine za mora, rijeke, otoke i priobalna područja, gdje je on zadužen za otoke. Na prvim i drugim izborima za Evropski parlament (2013. i 2014.) izabran je s najvećim brojem preferencijalnih glasova birača. U svojoj karijeri, vršio je funkciju poslanika Hrvatskog parlamenta, ministra vanjskih poslova Republike Hrvatske i gradonačelnika Velike Gorice.

 • Ali Aslan - TV voditelj i novinar

  Ali Aslan je televizijski voditelj i novinar u Berlinu koji izvještavao i vodio TV emisije širom svijeta za globalne informativne mreže kao što su CNN, ABC News, Channel News Asia i Deutsche Welle TV. Budući da je tražen na međunarodnom nivou, Aslan učestvuje kao moderator na glavnim konferencijama širom svijeta i dijeli pozornicu, između ostalih i sa Anđelom Merkel, Emanuleom Makronom i Bil Clintonom. S obzirom da je bivši savjetnik za politiku i medije Vlade Njemačke, Aslan je takođe često javni govornik u oblasti njemačke i evropske politike. Aslan je stekao master diplome iz oblasti novinarstva I međunarodnih odnosa na Univerzitetu Kolumbija u Nju Jorku, a diplomirao je međunarodnu politiku na Univerzitetu Georgetown u Vašingtonu. Aslan je saradnik pri Ujedinjenim nacijama i član je organizacija Körber Network Foreign Policy, kao i Global Laboratory Diplomacy Lab. Imenovan je kao mladi lider od strane organizacije American Council on Germany, BMW fondacije, German Marshall fonda, Bertelsmann fondacije, Minhenske bezbjednosne konferencije i Atlantik-Brücke.

 • Roman Jakič, bivši minstar odbrane i poslanik

  Roman Jakič je rođen 1. maja 1967. u Ljubljani. Diplomirao je pedagogiju i sociologiju na Univerzitetu u Ljubljani. Političku karijeru započeo je već 1986. kao predvodnik studentata u borbi za demokratiju, zaštitu ljudskih prava i sloboda i protiv jednog političkog sistema. U prvom slobodnom i demokratskom slovenskom parlamentu izabran je 1990. kao najmlađi član parlamenta. Obavljao je funkciju poslanika u četiri mandata (1990-1992, 1996-2000, 2000-2004 i 2011-2013). Osim toga, bio je i član Evropskog parlamenta u periodu od 2000. do 2004. godine. Pored drugih važnih funkcija u Nacionalnom parlamentu – vršio je funkciju predsjednika Odbora za vanjske poslove (2000-2004) kao i predsjednika Odbora za evropske poslove (2011-2013) - bio je angažovan i u radu međunarodnih organizacija. Bio je šef slovenske delegacije u Parlamentarnoj skupštini NATO-a (1996-2000), šef slovenske delegacije u Odboru za pridruživanje SLO-EU (2000-2004) i šef slovenske delegacije u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope (PACE) gdje je vršio funkciju potpredsjednika saveza liberala i demokrata za Evropu (ALDE) (1998-2004), predsjednika Pododbora Parlamentarne skupštine Savjeta Europe za mlade i sport (1999-2001) i Predsjednika Političkog odbora PACE (2001-2004). Bio je i član uprave ALDE (2008-2016). Od 2017. godine predsjednik je Liberalne mreže Jugoistočne Evrope (LIBSEEN). Godine 2012. imenovan je za ministra odbrane u Vladi Republike Slovenije. Njegova funkcija je završena 2014. Od tada je osnivač i izvršni direktor kompanije Galitija Poslovno savjetovanje. Takođe je veoma aktivan kao volonter - od 2005. godine je šef misije slovenskog nacionalnog paraolimpijskog tima za Zimske Paraolimpijske igre i predsjednik Pododbora za invalide u slovenskom skijaškom savezu. "

 • Kateryna Kruk

  Kateryna Kruk stručnjak za komunikologiju i politikolog koji se bavi post-Majdanskom tranzicijom Ukrajine, međunarodnim odnosima analizom ruskih dezinformacionih kampanji u Ukrajini. Ona je vanjski saradnik programa Kremlin Watch u okviru tink-tenka „European values“ I analitičar u projektu Stop Fake. Kateryna Kruk je takođe osnivač i voditelj TV programa Stop Fake News koji se bavi pitanjem medijskog opismenjivanja i razotkrivanjem propagandnih aktivnosti . Kruk je aktivno učestvovala u evromajdanskim protestima 2013-2014, koji su takođe poznati kao Dostojanstvena revolucija. Za svoju aktivnu ulogu u izvještavanju međunarodne javnosti o revoluciji, Kruk je dobila nagradu Atlantskog saveza Freedom Award 2014. Kao stručnjak za komunikologiju, radila je u ukrajinskoj vladi (2014., 2017.) i ukrajinskom parlamentu (2016.). Alumna of Wroclaw University and College of Europe. Maternji jezici su joj ukrajinski i poljski jezik. Tečno govori engleski, ruski, francuski i njemački.

 • Dr Michael Carpenter

  Dr Michael Carpenter je direktor Centra za diplomatiju i globalni angažman i viši stručni saradnik (nerezident) u Atlantskom savezu. Takođe je član upravnog odbora Jamestown Foundation. Dr. Carpenter je prethodno obavljao funkciju zamjenika pomoćnika ministra obrane u Pentagonu i bio odgovoran za Rusiju, Ukrajinu, Evroaziju, Balkan kao i za kontrolu konvencionalnog oružja. U Bijeloj kući je obavljao funkciju savjetnika za vanjsku politiku potpredsjednika Joe Biden-a, a u Vijeću za nacionalnu sigurnost bio je šef odsjeka za Rusiju. Ranije, dr. Carpenter je radio za Službu inostranih misija pri State Department-u. Zvanje magistra i doktora stekao je iz oblasti političkih nauka na Univerzitetu Kalifornije u Berkliju, a međunarodne odnose je diplomirao na Univerzitetu Stanford. Dr. Carpenter gostuje na CNN-u, BBC-u, ABC-u, MSNBC-u, Bloomberg-u, Voice of America i raznim međunarodnim medijskim TV kućama, a njegovi članci, obzervacije objavljivani su u Foreign Affairs, Foreign Policy, Atlantic, Politico, The Hill, Axios, Defense One kao i u drugim publikacijama.