• MNE
  • ENG
21.Januar.2019
Opis panela

You are here

Home / Arhiva / 2014 / Opis panela

Budućnost NATO proširenja

Novi Strateški koncept NATO-a, usvojen na Samitu u Lisabonu 2010. godine, potvrdio je da su saveznici posvećeni ideji da vrata NATO-a i dalje budu otvorena za svaku evropsku zemlju koja je u mogućnosti da preuzme dužnosti i obaveze članstva, kao i da doprinese bezbjednosti u evroatlantskom prostoru. Crna Gora, Makedonija, Ukrajina ili Gruzija - koja će država postati sljedeća članica NATO-a? Kriterijumi za članstvo su se promijenili. Kako će to uticati na put ka članstvu ovih zemalja? Da li je NATO umoran od ciklusa proširenja? Uloga Rusije.

 

Avganistan nakon 2014. : uspon ili pad?

Do kraja 2014. godine Međunarodne bezbjednosne snage za pomoć (ISAF) bi trebalo da se povuku iz Avganistana i puna odgovornost za bezbjednost biće prenijeta na Avganistanske nacionalne bezbjednosne snage (ANSF). Kada je riječ o SAD-u, predsjednik Obama nije eksplicitno rekao da će se misija u Avganistanu završiti do kraja 2014. godine, već samo da će prestati da bude „borbena“ i da će postati misija „podrške“. Postavljaju se pitanja – šta je zapravo misija podrške, koliko će trupa biti potrebno i koliko dugo će trajati? Sa druge strane, da li su avganistanske trupe dorasle novom zadatku? Koju ulogu će igrati Talibani? Šta je zapravo sve u igri?

 

Rat protiv terorizma: naučene lekcije i budući izgledi

Da li možemo da dobijemo rat protiv terorizma? Šta smo naučili iz iranskog i avganistanskog iskustva? Arapsko proljeće, građanski rat u Siriji, uspon terorizma u Africi: šta možemo da očekujemo u budućnosti i šta možemo da uradimo kako bi zaustavili uspon fundamentalističkih i ekstremističkih pokreta širom svijeta? Kako možemo primijeniti lekcije koje smo naučili da bi osigurali bezbjednu budućnost? Uloga NATO-a.

 

Ukrajinska kriza i odgovor međunarodne zajednice

Tokom proteklih nekoliko mjeseci, mnogi stručnjaci i političari, uključujući šefove država, kazali su da trenutna kriza u Ukrajini predstavlja najveću prijetnju evropskoj bezbjednosti od Drugog svjetskog rata. Rusija je svakako akter u ovoj krizi, kako na samom terenu, tako i okviru UN-a, kao i grupe G8 (G7). Problemi su jako složeni, vezani ne samo za unutrašnje podjele u Ukrajini, stratešku bezbjednost i ekonomske interese i proširenje NATO-a i EU ka istoku. Ako je ovo zaista veliki problem za Evropu i međunarodni poredak, kakve su do sada bile reakcije međunarodne zajednice? Kakva je bila uloga NATO-a, Evropske unije i Ujedinjenih nacija? Da li je „vlada“ u Kijevu radila u najboljem interesu zemlje ili je nešto moglo biti učinjeno drugačije? Jako bitna je i uloga Rusije koja kao da se igra dobrog i lošeg policajca nastupajući kao mirotvorac u proruskim djelovima Ukrajine i preispitivajući legitimnost režima u Ukrajini kao faktora aktuelne nestabilnosti. S obzirom na razvoj događaja u Ukrajini i razmatranje opcija i sankcija od strane najvećih država u Evropi i širom Atlantika, na panelu treba raspraviti o gore pomenutim pitanjima, ne samo u pogledu trenutnih mogućnosti, već i budućih posljedica.

 

 

Dvadeseta godišnjica Partnerstva za mir – izgradnja mostova širom svijeta

Osnovan 1994. godine, Partnerstvo za mir je prva i najsloženija forma saradnje NATO-a sa zemljama koje su van organizacije. Zajednički, članice NATO-a i partneri sproveli su stotine vježbi kako bi poboljšali svoje kapacitete za odgovor na krizu, rješavanje sukoba i očuvanje mira širom svijeta. Kakvi su efekti sada, dvadeset godina kasnije? Da li se popravila slika o NATO-u u svijetu? Da li su prilagodljivost i efikasnost Alijanse poboljšani? Na kraju, da li je Partnerstvo za mir uspješno?

 

Sajber odbrana – Novo globalno bojno polje

Od NATO Samita u Lisabonu 2010. godine, sajber odbrana je prepoznata kao jedan od brojnih prioriteta savremene nacionalne odbrane. Jasno je da takva odluka ima svoju pozadinu u modernoj potrebi za stabilnim, bezbjednim i otpornim sajber prostorom. S obzirom da su SAD ozbiljno poljuljane skandalom u vezi sa programom nadzora koji sprovodi Nacionalna bezbjednosna agencija (NSA), napori da se formira internet uprava i dalje traju i, više nego ikad prije, potrebni su im akteri koji će biti sposobni da brane slobodu, demokratiju i vladavinu prava u sajber prostoru.