• MNE
  • ENG
21.Januar.2019
DRUGI DAN 2BS FORUMA!

You are here

Home / DRUGI DAN 2BS FORUMA!

DRUGI DAN 2BS FORUMA!

Drugi dan TO BE SECURE (2BS) Foruma je započeo predsjedničkom diskusijom pod nazivom „SLOBODAN NAROD MORA STALNO DA LJUBOMORNO ČUVA SVOJU SLOBODU OD VARLJIVIH ZAMKI UTICAJA STRANIH ZEMALJA“. Moderator ove diskusije bio je predsjednik Atlantskog saveza Crne Gore, dr Savo Kentera, a panelisti su bili Nj.E. g. Filip Vujanović, predsjednik Crne Gore, Nj.E. gđa Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednica Hrvatske i Nj.E. g. Borut Pahor, predsjednik Slovenije. Nj.E. gđa Grabar-Kitarović je izjavila da će Crna Gora ove godine ući u NATO, uprkos svim preprekama i da je stoga iznimno dobar primjer svim državama Jugoistočne Evrope. Ona je dodala da vjeruje da, iako će Crna Gora i dalje nailaziti na prepreke, njen put ka evroatlantskim integracijama je zacementiran. Nj.E. g. Vujanović je naglasio da smo pristupanjem NATO izvršili našu ustavnu obavezu. Takođe, rekao je da smo nakon ulaska u NATO mnogo bliži Evropskoj uniji, kao i da evroatlantske integracije Crne Gore nisu proces usmjeren protiv bilo koga, već strateški cilj. Nj.E. g. Pahor je rekao da je članstvo Crne Gore u NATO optimističan znak mira i stabilnosti u Jugoistočnoj Evropi i da je to dokaz da je sve moguće. On je rekao još i da je pomirenje regiona jedan od ključnih procesa kako bi se process evroatlantskih integracija doživio kao “nada” a ne “strah”.

 

PANEL IV: „ZAMRŠENA MREŽA SAVEZA: TURSKA, RUSIJA I ZAPAD“

 

Četvrti panel pod nazivom „ZAMRŠENA MREŽA SAVEZA: TURSKA, RUSIJA I ZAPAD“ je moderirao g. Darren Evans, glavni izvršni direktor Grupe Julius za savjetovanje i upravljanje, dok su panelisti bili Amb. dr David Shahnazaryan, viši analitičar u Centru za regionalne studije (RSC) u Jermeniji, dr Ariel Cohen, direktor Centra za energetiku, prirodne resurse i geopolitiku (CENGR) na Institutu za analizu globalne sigurnosti (IAGS), viši saradnik u Atlantskom savjetu, SAD i Amb. Alper Coşkun, generalni direktor za međunarodne bezbjednosne poslove u Ministarstvu vanjskih poslova Turske. Amb. dr Shahnazaryan je istakao da Rusija i Turska imaju suprotstavljena mišljena, kao i da u ovakvoj situaciji SAD može da pruži određene garancije Turskoj. Dr Cohen je rekao da je ovo istorijski trenutak u kojem su institucije NATO i EU stavljene na probu. Dr Coşkun je naglasio da je članstvo Turske u EU i dalje njen strateški prioritet, kao i da, sarađujući sa Rusijom, Turska može promijeniti sudbinu regiona, ali je za to potrebno da se uključe i SAD i njeni saveznici.

 

PANEL V: „MEDIJI U DOBA NAKON ISTINE: PREISPITIVANJE DEMOKRATIJE I BEZBJEDNOSTI“

 

Moderator poslednjeg panela, pod nazivom „MEDIJI U DOBA NAKON ISTINE: PREISPITIVANJE DEMOKRATIJE I BEZBJEDNOSTI“, g. Brent Sadler, bivši reporter CNN, a panelisti su bili Amb. Miodrag Vlahović, bivši ministar vanjskih poslova, Crna Gora, gđa Tinatin Khidasheli, bivša ministarka odbrane, Gruzija, g. Robert Pszczel, iz Sektora javne diplomatije, dr Michael Carpenter, direktor Penn Biden Centra za diplomatiju i globalni angažman, dr Gregory Simons, vanredni profesor u Centru za ruske i evroazijske studije Upsala, Švedska. Amb. Vlahović je izjavio kako Rusija ne razumije u potpunosti da smo zaista ozbiljni u pogledu evroatlantskih integracija. Gđa Khidasheli je istakla da običan narod ne razumije i ne zna više u šta vjeruje, kao i da je pogrešno uzvraćati propagandom na netačne vijesti. Na temu medija u doba nakon istine, g. Pszczel se nadovezao i dodao da svakodnevno čujemo najmanje dvije ili tri dezinformacije. Dr Carpenter je istakao da nam je potrebno nezavisno tijelo nalik Ombudsmanu, koje bi se sastojalo od provjerenih medija. Dr. Simons je rekao da u svjetlu djelimičnih vijesti, Rusija se ne smatra neprijateljem, već saveznikom.

Share This: