• MNE
  • ENG
21.Januar.2019
Pozdravna poruka - Nj.E. prof. dr Srđan Darmanović

You are here

Home / Pozdravna poruka - Nj.E. prof. dr Srđan Darmanović

Pozdravna poruka - Nj.E. prof. dr Srđan Darmanović

Poštovani učesnici i gosti Foruma,

 

Čini mi posebno zadovoljstvo što sam u prilici da vam u ovoj istorijskoj godini, koja će biti upamćena po ostvarenju jednog od najznačajnijih spoljnopolitičkih ciljeva Crne Gore, poželim dobrodošlicu na VII To Be Secure Forum, na kojem se sada već tradicionalno razmjenjuju mišljenja o složenim regionalnim ali i globalnim pitanjima bezbjednosti i integracija. Raduje me što se Forum nepovratno uvrstio u kalendar prestižnih bezbjednosnih konferencija u Jugoistočnoj Evropi, i uvjeren sam da će i ovogodišnji izbor tema kao i ugled i ekspertiza učesnika još jednom dati značajan doprinos iznalaženju modaliteta za prevazilaženje savremenih izazova.

 

Crna Gora će članstvom u NATO, koje će uslijediti početkom narednog mjeseca, okončati decenijski proces evroatlantske integracije. Nakon što je Protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u potpisan od strane država članica 19. maja 2016. u Briselu, sa posebnim zadovoljstvom želim da istaknem da će se proces ratifikacije Protokola u državama članicama okončati u periodu kraćem od godinu dana, što predstavlja još jednu potvrdu povjerenja i visokog vrednovanja sprovedenih reformi u Crnoj Gori od strane saveznika. Ovakva dinamika posebno dobija na značaju ako se ima u vidu da je ovo dostignuće ostvareno u uslovima naglašeno složenih međunarodnih okolnosti i važnih izbornih i referendumskih odluka unutar evroatlantske zajednice. Slijedeći tu dinamiku, tom nizu se, na samom kraju, pridružila i Skupština Crne Gore, u kojoj je na sjednici održanoj 28. aprila na Cetinju donijeta odluka o ulasku Crne Gore u evroatlansku porodicu država, usvajanjem Predloga zakona o potvrđivanju Sjevernoatlantskog ugovora. To će omogućiti Crnoj Gori da na Samitu NATO-a, koji će se održati 25. maja, učestvuje kao punopravna članica, što će označiti početak saradnje sa, sada i formalno, saveznicima zasnovane na novim, znatno odgovornijim osnovama.

 

Punopravno članstvo Crne Gore u Alijansi nesumnjivo će predstavljati značajan podsticaj i procesu njene evropske integracije. U godini kada obilježava pet godina od otpočinjanja pristupnih pregovora sa EU, Crna Gora sa 26 otvorenih poglavlja, uz očekivanje da će tokom juna doći do otvaranja još dva, polako ulazi u završnu ali i zahtjevniju fazu integracije. Vjerujem da će uspješan nastavak Berlinskog procesa dati dodatnu vrijednost ali i sadržaj postojećim mehanizmima procesu evropske integracije Zapadnog Balkana, doprinoseći boljem ekonomskom i infrastruktutnom uvezivanju njegovih država.

 

Crna Gora će i u narednom periodu, kao članica NATO-a i predvodnik u procesu evropske integracije, još odgovornije nastaviti da doprinosi daljem unaprijeđenju saradnje u regionu posredstvom brojnih regionalnih inicijativa, među kojim važno mjesto pripada bezbjednosnoj Američko-jadranska povelja. Pripadnici Vojske Crne Gore u misiji „Odlučna podrška“ u Avganistanu, osim samostalno, konkretan doprinos ostvaruju i u okviru njenog zajedničkog tima. Uvjereni smo i da će i novosnovana inicijativa Trilaterala rezultirati projektima od interesa na području Jadrana.

 

Želim vam uspješan rad i prijatan boravak u Budvi i Crnoj Gori.

 

Srdačno,

Prof. dr Srđan Darmanović

Ministar vanjskih poslova Crne Gore

Share This: