• MNE
  • ENG
21.Januar.2019
PRVI DAN 2BS FORUMA!

You are here

Home / PRVI DAN 2BS FORUMA!

PRVI DAN 2BS FORUMA!

Sedmi TO BE SECURE (2BS) Forum zvanično su otvorili dr Savo Kentera, predsjednik Atlantskog saveza Crne Gore i g. Hoyt B. Yee, zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja, SAD. Uvodni govor održao je premijer Crne Gore, Nj. E. g. Duško Marković. U svom uvodnom izlaganju, dr Kentera je istakao da će se ubrzo crnogorska zastava vijoriti ispred sjedišta NATO i da se Rusija mora pomiriti sa činjenicom da je Crna Gora NATO članica. Gospodin Hoyt B. Yee je naglasio da je 2BS Forum primjer crnogorskog liderstva i posvećenosti regionalnoj bezbjednosti. On je dodao da će SAD nastaviti da stoji uz Crnu Goru i da je podržava na putu koji je izabrala, putu koji vodi ka Zapadu. Premijer je napomenuo da vjeruje da će crnogorsko članstvo u NATO donijeti mir i stabilnost kako našoj, tako i svim zemljama u regionu.

 

PANEL I: „NATO PROŠIRENJE: JAČANJE EVROATLANTSKE BEZBJEDNOSTI ILI PODSTICANJE SUKOBA?”

 

Moderator prvog panela pod nazivom „NATO PROŠIRENJE: JAČANJE EVROATLANTSKE BEZBJEDNOSTI ILI PODSTICANJE SUKOBA?” bila je dr Valbona Zeneli, direktorka Black Sea Eurasia Program-a u Evropskom Centru za bezbjednosne studije George C. Marshall, dok su panelisti bili Nj.E. prof. dr Srđan Darmanović, ministar vanjskih poslova Crne Gore, g. James Appathurai, zamjenik pomoćnika generalnog sekretara NATO za političke odnose i bezbjednosnu politiku i dr Michael Carpenter, direktor Penn Biden Centra za diplomatiju i globalni angažman, SAD. Nj.E. prof. dr Srđan Darmanović je izjavio da Crna Gora nije nikoga iznenadila ulaskom u NATO, već je to nešto što smo znali od momenta obnavljanja nezavisnosti i dodao je da je crnogorsko članstvo u NATO potez koji mijenja tok igre. G. Appathurai je istakao da od momenta pridruživanja Alijansi, NATO neće učiniti ništa sa čim Crna Gora ne bude saglasna. Dr Carpenter je rekao da uticaj Rusije predstavlja pokušaj potcjenjivanja osnova demokratije.

 

PANEL II: „POSVEĆENOST SAD EVROPSKOJ BEZBJEDNOSTI – DOBA NEIZVJESNOSTI?“

 

Drugi panel pod nazivom „POSVEĆENOST SAD EVROPSKOJ BEZBJEDNOSTI – DOBA NEIZVJESNOSTI?“ moderirala je gđa Valerie Hopkins, novinarka ispred Balkanske istraživačke mreže (BIRN), a panelisti su bili prof. dr Milica Pejanović-Đurišić, bivša ministarka odbrane Crne Gore, dr Fabrizio Luciolli, predsjednik Svjetske organizacije atlantske povelje i Atlantskog komiteta Italije, gđa Laura Cooper, v.d. zamjenika pomoćnika državnog sekretara za Rusiju, Ukrajinu i Evroaziju, SAD. Gđa Cooper je izjavila da ako posmatramo očigledne znakove SAD u podržavanju Zapadnog Balkana, uočićemo kontinuitet, konstantnu podršku. Prof. dr Pejanović-Đurišić je naglasila da je ono što je Crna Gora uradila dobar primjer za region, dok je dr Luciolli istakao da je ovaj region predugo bio zapostavljen.

 

PANEL III: „RUSIJA U JUGOISTOČNOJ EVROPI – PONOVNO USPOSTAVLJANJE UTICAJA?”

 

Moderator trećeg panela pod nazivom „RUSIJA U JUGOISTOČNOJ EVROPI – PONOVNO USPOSTAVLJANJE UTICAJA?” bio je g. Timothy Judah, novinar u The Economist. Panelisti na ovom panelu su bili Nj.E. gđa Marina Pendeš, ministarka odbrane Bosne i Hercegovine, Nj.E. g. Predrag Bošković, ministar odbrane Crne Gore, dr Nadezhda Arbatova, šef odsjeka u Centru za evropske studije, IMEMO u Rusiji, g. Janusz Bugajski, viši saradnik u Centru za analizu evropske politike (CEPA), SAD i g. Paul Schwartz, istraživački analitičar, CNA i viši stručni saradnik za program „Rusija i Evroazija“, CSIS. Nj.E. gđa Pendeš je izjavila da nijedan uticaj ne može predstavljati prijetnju ukoliko se jasno definišu ciljevi vanjske politike. Nj.E. g. Bošković je istakao da je, ako govorimo o spoljnopolitičkim ciljevima Crne Gore, Rusija svakako prijetnja jer se nije slagala sa crnogorskim izborom evroatlantskog puta. Takođe, on je dodao da Crna Gora neće dozvoliti da se iz Moskve njome upravlja, niti da Moskva odlučuje koji su to interesi Crne Gore. Dr Arbatova je naglasila da Rusija ne može da blokira proširenje NATO u regionu, ali će pokušati da zadrži svoje mjesto u njemu. G. Bugajski je rekao da Rusija nema sposbnosti da postigne to što želi, ali i da je predsjednik Putin ambiciozan u svojim namjerama. G. Schwartz je zaključio da je siguran da će Sjedinjene Američke Države i dalje biti prisutne u regionu i da će nastaviti da intenzivnije djeluju u njemu. Nakon trećeg panela uslijedio je prijem u hotelu Queen of Montenegro, čiji je domaćin bio NJ.E. g. Predrag Bošković, ministar odbrane Crne Gore.

 

ODRŽAN PROPRATNI DOGAĐAJ NA SEDMOM 2BS FORUMU!

 

Portal European Western Balkans je ogranizovao radionicu uz podršku Njemačkog Maršalovog fonda Sjedinjenih Država i u saradnji sa Atlantskim savezom Crne Gore. Radionica „Bezbednost na Zapadnom Balkanu“ predstavlja jednoipočasovni razgovor sa dr Majklom Karpenterom, spoljnopolitičkim savjetnikom bivšeg američkog potpresjednika Džoa Bajdena i direktorom Penn Biden Centar za diplomatiju i globalni angažman. Radionici održanoj na marginama 2BS Foruma prisustvovali su mediji iz zemlje i regiona. Dr Karpenter je naveo da trend koji postoji u regiji u poslednjih 10 godina jeste da se Rusija sve više direktno suprotstavlja zapadnim zemljama. Ispostavlja se da je ono što Rusija radi u regionu, pa i u Crnoj Gori, zapravo jeftinije, manje rizično i uspješnije, jer ne podrazumijeva upotrebu konvencionalnog naoružanja. On je dodao da ostale zemlje Zapadnog Balkana koje nisu članice NATO i dalje ostaju veoma ranjive za uticaj Rusije, Dodao je i da strategija Vladimira Putina pomalo podsjeća na strategiju Kim Džong-una. Tako je, smatra Karpenter, moguće da političari sa zapada pomisle da je opasno upuštati se u konflikt sa njim jer je nemoguće predvidjeti njegove dalje korake.

Share This: